Sangundervisning & Sangcoaching

GN008

Sangundervisning og -coaching har fyldt i mit professionelle liv gennem 30 år. Jeg har undervist skuespillereleverne på Statens Teaterskole og på Skuespillerskolen V/ Odense Teater gennem 12 år samt afholdt efteruddannelseskurser i sang for Dansk Skuespillerforbund.

Som sangcoach tæller mit CV musikforestillinger på bl.a. Det Kgl. Teater, Odense Teater, Ålborg Teater. Fra store Peter Langdal musicals som Den eneste ene og Olsenbanden og den russiske juvel til adskillige mere ydmyge, men bestemt lige så skønne forestillinger på bl.a. Teamteatret og Limfjordsteatret.

For slet ikke at tale om alle de privatelever jeg har haft gennem årene.

Mit tekniske ståsted er Complete Vocal Technique – udviklet af Cathrine Sadolin.

 Når jeg underviser/coacher i sang har jeg tre overordnede fokuspunkter:

  1. Musik

  • Fortolkning/udtryk
  • Klang, rytmik og musikalsk frasering
  • Improvisation

2. Sangteknik

  • Hvordan kan du producere den lyd, du gerne vil have (større omfang, kraftigere lyd, flere klangfarver)
  • Hvordan kan du arbejde med din vejrtrækning (længere fraser)
  • Hvordan undgår du hæshed (generel korrekt teknik)

3. Scenisk nærvær

Mit tredie fokuspunkt drejer sig om det sceniske nærvær – om jeg kan ”mærke” den person, der synger. Om der er det berømte ”hul igennem” der gør, at hårene rejser sig på armene, eller en frydefuld klump indfinder sig i halsen.

For de fleste mennesker er det blufærdigt at synge alene – det kræver mod at ”komme ud over rampen”. Det har jeg med succes hjulpet mangen en sanger med i tidens løb.

 

Jeg gik til sang hos Gitte i mine teenageår ad flere omgange. Ud over min fascination af hendes fantastiske stemme (!) – blev jeg også altid mødt af et varmt og favnende væsen, der både før og efter undervisning brugte opmærksom tid på mig. Gitte udfordrede mig, opfordrede og inspirerede mig – og gav mig et godt og bredt fundament, rent teknisk, til at bygge videre på. Med sit store nærvær og professionelle tilgang til undervisningen var det altid trygt og sikkert at flyde med og slippe kontrollen, når vi arbejdede med udtryk og følelser. Jeg er enormt stolt over at have lært fra den bedste!

Gry Trampedach – sangerinde

Topfoto Anette Tinghus